Άγιος Ιωαννης Θεολογος μελετη περιβαλλοντος χωρου
picture
picture
picture
picture
Το σχέδιο είναι προσδιορισμένο στην άνετη χρήση από μεγάλο αριθμό ανθρώπων ταυτόχρονα στην "απαίτηση" για άμεση πρόσβαση του επισκέπτη από τις γύρω οδούς και στις μελλοντικές ανάγκες του ιερού ναού όταν αυτός ολοκληρωθεί. 
Οι χώροι πρασίνου είναι σχεδιασμένοι σε καμπύλες γραμμές διότι δημιουργούν κίνηση στο μάτι του επισκέπτη και τον καλούν να εισέλθει στο χώρο αποφεύγοντας την μονοτονία της ευθείας, επίσης αποφύγαμε τις μεγάλες επιφάνειες με πράσινο  προκειμένου να είναι μειωμένη η ανάγκη συντήρησης και η συγκράτηση σκουπιδιών και φύλλων που παρασύρει ο αέρας.
 
Η διάταξη των δένδρων αποσκοπεί και αυτή στο να οδηγήσει τον χρήστη από το εξωτερικό στο εσωτερικό της πλατείας αλλά ευρισκόμενος πλέον μέσα να του αποκλείει οσο αυτό ειναι δυνατό την οπτική προς τα έξω συγκρατόντας το βλέμμα του στο εσωτερικό. Αυτό επιτυχνάνεται από τον συνδυασμό των φυτικών όγκων με τους χρωματισμούς από γήινα χρώματα των φύλλων από τα φυτά στις επιφάνειες πρασίνου.
 
Αναλυτικά, αρχίζοντας από την βορειοδυτική πλευρά του χώρου όπου είναι η πρόσβαση για τον κυρίως ναό παρατηρούμε δύο καμπύλα σχήματα  φυτεμένα με χαμηλούς θάμνους και δένδρα αειθαλή. Η κίνηση των παρτεριών μας οδηγεί στην είσοδο του ναού. Το δεξιό παρτέρι έχοντας τρεις χρήσεις με την πρώτη που έχουμε ήδη αναφέρει, η δεύτερη πλαισιώνει την μία πλευρά των ερειπίων ενώ η τρίτη χρήση αποτελεί το τελείωμά του που μας δίνει οδηγό προς το μεγάλο κομμάτι της πλατείας όπου από εκεί οδηγούμαστε και στην κάτω αίθουσα του ναού. 
 
H πλευρά του ναού προς την οδό Μιαούλη είναι ελεύθερη από φύτευση για να είναι άνετη  η  πρόσβαση μεγάλου αριθμού ανθρώπων στην αίθουσα του ναού. 
Οι χώροι πρασίνου στο μεγάλο τμήμα της πλατείας συνεχίζουν και αυτοί σε καμπύλες γραμμές με λίγο διαφορετικές κατευθύνσεις δημιουργώντας ενδιάμεσους χώρους για την υποδοχή καθισμάτων για την ξεκούραση των επισκεπτών. Τα φυτεμένα παρτέρια μας οδηγούν στον κυρίως ναό, στον αρχαίο αλλά και στην κάτω αίθουσα όπου τώρα χρησιμοποιήτε για τον εκκλησιασμό.
 
Γενικά η φύτευση είναι αειθαλής με πολλούς χρωματισμούς στα φύλλα και στα άνθη, αρώματα από τους χαμηλούς θάμνους και ξεκούραστη  σκιά από τα  μεγάλα δένδρα.